Pages

28 March 2014

belajar menabung

entry hari ni nak citer pasal cik farah yang baru belajar menabung... umor dah 3 series baru nak blajar menabung...tak ke teruk perangai ni...
sebenarnya bukan menabung apanyer...bila cik farah ada niat nak beli something yang agak pricey sikit untuk reward diri sendiri cik farah akan guna jer duit yang mana ada...kalau korang pun kerja siang malam mesti nak jgak reward untuk diri sendiri kan...bila pikir2 balik mesti macam sayang plak guna duit tu gedebuk bayar untuk benda alah tuh...

so cik farah belajar dari cik juju sebenarnya sbb cik juju ni suka sangat pergi kursus dengan hal2 yang berkaitan pengurusan kewangan ni...cik juju ajar cik farah supaya simpan duit RM5 atau RM 20 setiap hari...so bila kita asyik simpan jer dan jgn guna duit tu sampai takat mana yg kita nak baru lah kita tukar dengan barang2 yang kita beli atau pu simpan jer dalam bank... klu cik juju dia menabung dalam bank...klu cik farah mmg guna untuk beli something lahh...



tak tahu la bg korang praktikal ke tak tapi bagi cik farah rasa memang berguna untuk diri i tau... mula-mula lepas cik juju citer cara menabung ni cik farah rasa macam menarik jugak...mula la aku amalkan cara ni untuk suka2 jer la...tetapi dah jadi addict plak...pantang jumpa note RM5 mmg simpan kat celah2 purse...last2 makin lama makin byk plak....bila dah kira2 total note rm5 tu smer, cik farah dah dapat beli benda yang cik farah idamkan sebelum gi umrah hari tu...alhamdulillah..so rasa macam mmg berguna ilmu menabung cik juju nih...klu harapkan nak beli dengan duit yang dapat dr payment ni mungkin lambat lagi kot sebab setiap kali nak beli rasa sayang plak segedebuk melayang duit tuh...walaupun ni gedebuk jugak melayang tapi tak der la rasa sangat sebab ni duit rm5 yang dikumpul2...haha...x der lah berkira sangat...eehhh..macam berbelit plak ayat nih...haha...harap2 korag paham ....

so hasil pertama dari belajar menabung kaedah cik juju nih cik farah beli rayban ...sebab nak ganti rayban yg kene curik hari tu...hahhaa...



kan dah melaram cik farah dengan spec baru tuh...

so sekarang cik juju ajar klu nak cepat kumpul plak note rm20... baiklah..cik farah mendengar arahan penasihat kewangan cik farah...sebab ada benda lagi yang nak di beli...haha...jeng..jeng...jeng... jam tangan .. mu tunggu aku beli...

kes jam tangan ni hilang masa kat toilet RnR tapah..kesilapan diri sendiri...satu lagi ranap tak boleh di selamatkan lagi masa gi china...semua kesilapan diri sendiri...hancusss...

by the way cik juju...tenkiu for ur advice...cik farah mmg menghargai sangat...nnt ajar lagi teknik menabung yang lain plak cay...sayang cik juju...

4 comments:

Cik Juju said...

kannnn...makin banyak keping..makin besttttt...hahahaha...pasni kita kumpul beli emas pulop :D

julie said...

Kumpul rm5 lg best dr rm20 sb sabar itu separuh dr iman:p

julie said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Siti Hajar Mohamad said...

Idea yang bagus nie farah...kak hajr pun nak cuba la....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...