Pages

30 January 2011

Lega rasa haTI..

hari nih bangun awal pagi sungguh bersemangat sebab plan nak gi basuh umah sewa...sayakan excited...padahal kunci umah tak dapat lagi ...last2 sms dan kol En kamil lak tak dapat2.. adeh padan muka..hati mula raser terkedu tak tahu ke mana nak di tuju...jiwang lak..bukan apa...En kamil janji 30hb leh masuk umah tuh..tup..tup..dengar2 citer dari sumber yang mmg boleh dipercayai En Kamil ada kat KL..ishh..hati mula gusar nih..ntah yer ke tidak nih janji melayu...dalam kepala otak mula la duk pk nak cari umah kat mana lagi nih..tak sanggup dah nih...mujur air mata tak kuar lagi..tak per la kita try tunggu dulu...mulut nih tak berenti baca ayat seribu dinar...mana tahu leh setelkan masalah saya nih...ingat Allah...dalam kul 1 p.m En Kamil kol..dia kata mmg dia ader kat kl (wiken husben)..mlm nih baru ader kat kuantan..dia tanya tngah hari esok ader lori tak nak angkut barang..jawapan saya semestinyer ada..dia kata ok lah macam tuh..esok leh angkut barang..Fuhhhh...!! lega rasernyer...yang best bila dia kata umah tuh tak yah nak basuh2..dah bersih dah..cuma swap barang dia dengan saya jer...dah selesai satu keje...wow...last sekali ayat best En kamil kasik ialah "dah..jangan nak nangis2...wat malu jer.." wah..macam tahu2 jer saya dah start nak nanges... mau tak nanges klu tak der umah..mana nak menumpang nih...jd sekarang saya leh la menyanyi lalalala sebab esok dah nak pindah..mmg esok timing baguih sebab saya dah amik cuti...selamat bercuti untuk diri sendiri...apa-apapun syukur pada Allah sebab permudahkan urusan keje saya...Alahmdulillah..




*** pagi selasa parent sampai kuantan...hari rabu malam tuh balik kelantan...yeehhaaaaa...

29 January 2011

Orang yang tengah sakit haTI

ini kisah hari khamis punyer pasal..balik dari rompin tgk-tgk rumah dah dipenuhi tetamu yang tak di undang..tak per lah..saya redha kali nih tapi mmg Allah nak uji lagi..haha...tempat parking kete yang selalu saya parking bawah garaj tuh dah diambil oleh kete mak housemate saya...adehhh..so kete saya terpaksa berhujan panas di luar rumah la semenjak hari tu..x per la sayang (panggilan manja utk ketaku)..last utk minggu nih jer...pastu tak yah dah nak berebut2 dengan org lainkan...ini mungkin cara psikologi diorang buat untuk menghalau saya dari rumah tuh..mak dia dengan muka slenger dia buat tak tahu jer..ok..mmg umah dia..so saya tak leh nak kata apa..klu nak buat macam tuh kenapa 2 tahun lepas mak dia tak buat ..sekarang baru nak tunjuk lagak..x per...its ok..baik kita berdiam..mungkin diorg sakit hati kot sebab tgk muka saya yang x der respon nak pindah..haha...
bukan tuh yang nak citer sebenarnya..disebabkan nak pindah dah esok lusa ni jadi misi saya masih lagi misi menghabiskan barang didalam peti ais..op kos la barang2 dapur smer saya yang belikan dan diorg hanya reti guna jer..oleh itu dari bg kat diorg smer tu baik saya habiskan utk sayakan...(mmg saya dah tak der pahala dah kali nih asyik duk ngumpat housemate jer...haha..x per la..anggap luahan hati k)..jd tgk apa yanga der dalam peti ialah susu segar..planta...telur...kat atas meja lak ader roti..apa lagi..buat pusing roti kukus with sos...haha...sebenarnyer sos tuh tak der dalam plan nak buat..tapi bila puding tuh agak kurang manis jadi sos la pelengkap dia..haha...maaf la kawan-kawan kat opis..puding tuh sikit sangat...tak sempat nak bawa ke opis..next time ok...hehe...itu sahaja kisahnyer..kisah org yang tgh sakit hati..haha

biasa-biasa jer...tak der la bestpun..hehe

***gembira terguling-guling bila tahu si FK putus dgn DD..tak suka DD...berlakon tak la best mana..koya cantik..haha

28 January 2011

Ribut meribuT

semalam masa perjalanan nak ke rompin raser cam takut sangat...sepanjang perjalanan pergi dan pulang di iringi dengan hujan lebat dan ribut...aduh..tiba-tiba jadi takut lak..bukan apa bawa kete sorang2 nih klu ader apa-apa berlaku saper nak tulungkan..betapa lebatnyer hujan sehingga saya terpaksa berhentikan kete kat stesen minyak sebab tak clear langsung bila tgk cermin nih...fuhhh...bawak lak slow2 jer..dari yang sepatutnyer 2 jam jadi 3 jam jadinyer..mengantuk pun ader sekali ..apa taknyer before gerak ke rompin gi makan mee sup dulu...kenyang la..cuma satu jer saya suka bila on da way ke rompin nih...jalan dia di kelilingi dengan pokok-pokok dan juga pantai...macam jalan pantai kat terengganu...tapi bila time ribut nih takut jer tgk ombak dia..macam nak naik ke darat jer...time nak balik ke kuantan lak byk pokok2 yang tumbang..kene panah petir kot...mujur tak halang lalu lintas...klu tak bermalam kat rompin la jawabnyer...adehh..minta jauh...meh saya tunjuk gambar pokok goyang2..hehe...sikit jer sebabnyer tgk bawa keta tak berani sangat nak amik byk2..bahaya..

 mula-mula nak start hujan...gelapnyerr...pokok kelapa macam nak tumbang..


 klu leh amik gmbr ombak tuh kompem seghiau jer...tinggi sungguh duk melambung



apa-apapun tak best sebab gi wat keje bukan gi jalan2...nak amik gambarpun susah..x per la..ada masa lagi kan..


*** hari nih sakit kepala..x nak cakap dengan sesapa...hahaha

26 January 2011

Jiwa kacau bilaU

Tak tahu kenapa malam-malam macam nih tiba-tiba hati jadi sayu..datang opis malam2 ni ingat leh buat keje yang byk pending tapi bila dah duk sorang2 nih dengan keadaan yang senyap sunyi tanpa gangguan nih minda plop jadi lemah gemalai...hujan kat luar lak rintik2 lagi la hati sayu....alahai..mungkin kot tgh PMS..macam2 kat dalam otak duk pikir..teringat tentang umah sewa yang ntah ke mana..housemate yang ntah ape2..teringat kat family di kampung..teringat dekat adik2 staff kat opis...teringat dekat project yang nak kene hand over minggu depan..mana siti farah yang sentiasa ceria..yang sentiasa gelak tawa...dan kali ni siti farah mengalirkan air mata di opis..di depan my lappy..Ya Allah..bagi la aku kekuatan untuk malam ni dan hari-hari yang mendatang..
perkara yang paling + sangat-sangat +teramat saya bimbang sekiranya saya dianggap angkuh atau sombong oleh orang sekeliling...minta jauh sangat2 dari menjadi manusia yang angkuh..tak nakkkk...kadang-kadang kita hanya bercakap atau membantu dan tidak berniatpun untuk menjadi angkuh...bila ingin membimbing di kata berlagak..bila tak sempat membantu di kata kedekut ilmu...bila menegur kesalahan di katakan nak jatuhkan air muka...bila buat tak tahu lak kata menyombong...bila memberitahu sesuatu dikata ingin menunjuk-nunjuk...hmmm...apa perlu saya lakukan..buat atau tidak buat semua di pandang negatif...hanya berdoa kepada Allah agar dijauhkan sifat yang tak elok tuh..saya masih ingat kata-kata mama supaya jadilah manusia yang merendah diri (memang saya rendahpun..hehe) ..yup..dan saya masih ingat kata-kata itu sehingga ke hari nih dan saya masih praktikkan..dunt worry mama..
hmm...rumah sewa..masih menunggu jawapan hingga 30hb nih dari en kamil..harap2 tak mengecewakan..housemate..makin hari makin menjadi..bilik smer dikunci supaya saya tak leh masuk..tinggal bilik saya dan stor sahaja..family..really miss them..adik2 kat opis..sorry sekiranya i ader buat u all terguris hati..i akan bantu selagi i boleh bantu..my project..buat setakat yang mampu..malas nak pikir daa..siti farah..jangan bersedih lagi..

*** mesti tito awal mlm nih..esok nak pagi2 lagi nak kene gi rompin..

Kisah Cik CT dan Pn A..

Ni ader satu kisah saya dengan tuan umah yang nak di sewa..haha...mula la nak mengumpat nih..alkisahnyer saya kol tuan umah yang untuk disewa..no tipon tuh dapat dari ibu cik nurul..haha...raser macam lega dah..ader dua tempat katanya..satu di bukit setongkol satu lagi di taman sepakat..kol dari siang sampai la ptg tak dapat2..tak per..cuba lagi..lepas isyak saya kol akhernya dapat..nama nyer Pn A..dengan lemah lembut saya bagi salam (maklumla nak minta tulung kene buat suara lemah lembik..haha)

saya : puan..saya nih ct yang nak tanya psal umah sewa kat bukit setongkol tuh..
pn A: tak der org bagitahu ke umah tuh dah ader org nak duduk..
saya : oh yer ker...yang taman sepakat macam mana plop  ?
Pn A: eh..tak der org bgtahu ker kat awk..yang tuh ada RM 450...(nada macam nak marah jer dia nih )
saya : tak leh kurang ker diskaun sikit ker ..
Pn A : tak boleh...Rm 450
saya : taman sepakat tuh belah yang mana ekk (taman sepakat tuh besar yer kengkawan)
Pn A : eh itupun awak tak tahu..dekat gerai makan ..belok kiri bla..bla..bla..
saya : OOO...hmm..klu saya nak tengok umah tuh bila bulih yer puan..
Pn A : waktu malam..saya nih bekerja siang ok.. (terkedu saya sekejap)
saya : ok lah ..nnt saya bgtahu nanti

lepas tuh tak der salam apa terus Pn A letak..alamakkk..macam mana nih...bila tanya Pn A then dia tanya kita balik asyik tak der org bgtahu ker...adehhh..klu dah ader org bgtahu tak der la saya kol puan...mentang2 la kita terdesak dia buat sombong lak yer..tak per la..tak der rezeki saya..tak nak la klu garang2 macam nih..nak tak nak jer cakap...ke saya yang byk tanya tu yang dia fedup..haha

*** dah lama tak masak gulai lemak udang..hehe..mode : LAPAR

25 January 2011

Roadtax sudah dapaT

tiba-tiba jer ader gambar bini org kaya nih

Mungkin kisah nih dah lapuk bagi pengguna yang dah biasa dengan servis MyEG..tapi bg saya yang 1st time menggunakan servis myeg untuk renew roadtax dan insurance terasa sungguh la mudah..tak payah nak kene menapak ke tpt agen insurance takpun JPJ..dulu masa mula2 diperkenalkan raser macam tak berapa nak percaya jer..kan bayar2 tapi roadtax lak tak dapat..apa la kolot betul pemikiran siti farah nih..tapi bila one of my opismate,pn rosmah dah guna servis myeg nih tiba2 saya terpanggil untuk menggunakannyer..tapi bukan saya la yang buat..opkos la mybro..saya tukang kasi duit jer..alaaa...bila lagi nak bermanja dengan abg sendirikan..kitorang online hari jumaat dan hari isnin dah terus dapat...mmg secure betul plop tuh...siap kene wat thumb print lagik..hehe...tapi agak menyakitkan hati bila time nak renew tu sebab ader 5 saman yang nak kene setelkan..selagi tak setel saman tu roadtax leh sambung 6 bulan jer..mak aii..dah melayang RM150x5..tak masuk lagi duit roadtax dgn insurance..mujur la keta saya kete cinonet jer..tak der la mahal sangat..bila check balik saman yang kena tuh smer pada tahun 2008..aikss...kenapa tahun 2009 dgn 2010 tak der..(bukan minta yer kawan2)..tiba2 kompius..adakah tahun 2009 dn 2010 saya sudah menjadi pemandu berhemat atau saman tahun tersebut belum di key in dalam data diorg...haha..teruk betul la gomen nih..ishh..tak leh komen lebih2..tatooottt...apa2pun saya dah tak susah hati lagi sebab roadtax dah renew so dah leh gi jejalan...hahha

terima kasih daun keladi yer..

*** bila la leh gi main ATV nih..

24 January 2011

Tontonan 18SX sahajA..

Warghh...ganasnyer title..takder kaitanpun dengan sesaper..tiba2 teringat satu scene ni maser pergi Aquaria KLCC dengan cik nurul..selain ikankan kat situ ade pelbagai lagi binatang lain..so lepas jer bayar tiket kitorangpun start la sesi bergambar...bila dah sampai kat sepasang binatang nih..ntah la apa nama dia..baboon kot ker musang ...(maaf la ekk..saya kurang mahir sikit bab2 binatang nih)..hehe..mmg kitorang timing baik punyer..try korang tgk gambar diorg kat bawah nih..18SX only k...ish..ish..patut la di panggil binatangkan..free show kami kat situ..



pastu ader plop kanak2 kat sini yang menanyakan bapaknyer  "apa binatang tuh buat ayah" ..kesian ayah dia nak jawabkan..saya tengok muka bapak dia tuh dah merah ..mungkin pening nak bg jawapan..soalan susah sangat tu kot..tapi baguih jugak ayah dia jawap "ntah lah..ayahpun tak tahu..jom lah kita ke depan"..pandai ayah dia mengelak yer..haha..sekadar hiburan di waktu petang yer kengkawan..jgn lebih2 plop...

*** apa nama binatang ni ekk...

Isnin oh mondaY...


isnin datang lagi..aduih..raser macam tak puas jer bercuti dihujung minggu..nak cuti lama2..tapi klu cuti lama2pun boring jugakkan..bila tiba hari isnin nih mood nak keje masih dalam 50% lagi..tak leh capai 100% semngat bekerja..haha..esok maybe la baru ke tahap 99.99%..aktiviti hari minggu x der yang menarik kali nih..aktiviti memasakpun dikurangkan jugak..sebab penyakit M datang ..(MALAS la)..haha...just masak sup tulang dan makan buah-buahan jer..malas kenapa?..sebab kat umah tuh ramai sangat tetamu yang datang rimas bin serabut dah jadinyer...tetamu si tuan rumah la..so nak kuar masuk bilikpun  dah tak selesa apatah lagi nak memasak beriya..hmm..tak per..sabar farah tinggal satu minggu lagi utk pindah ..rumah dah ader ker..? oh tidak..jgn ditanya pasal umah sewa..sensitip ok..haha...
cuma yang menjadi lebih sensitif lagi (saya tak tahu la patut sensitif atau geram atau sedih..) ialah bila balik umah hari sabtu baru nih saya lihat smer barang-barang saya yang saya simpan kat dalam stor tu sudah diasingkan oleh my hosmet..kau kau dan aku aku warghh..terkejut badak saya sekejap..nampak sangat macam nak halau saya dari umah ataupun faham2 sajer la tak nak pindah umah lagi ker..opps silap lak..kita kene berfikiran positif..mungkin dia nak memudahkan kerja saya bila nak berambus dari umah tu nnt..haha..tapi tak per..walaupun agak berkecil hati dengan tindakan dia tapi saya buat tak tahu sajer..nak berbunyipun tak guna..semer dah besar belaka takkan nak gaduh2..lagipun saya jugak yang kalah nnt sebab tu dikira umah dia..haha..bagai melukut di tepi gantang..haha..bertahan sajer..nnt lepas nih dah tak tulis pasal umah lama lagi..leh la tulis pasal umah baru...yeehaaaa....



terima kasih saya ucapkan kerana sudi menyusun barang2 saya..insyaAllah saya akan keluar sepertimana yang anda kehendaki..huahuahau...

*** mesti penat bila nak pindah umahkan..

20 January 2011

Will be missing my "bilik titooO'..

Hari ni dah masuk 20 hb januari..tak sampai 2 minggu saya dah kene pindah rumah...rumah sewa ntah kemana hala pun tak tahu lagi...sabar..sabar..saya sebenarnya dah letih nak mencari rumah sewa nih..pusing taman sampai habis minyak satu tangkipn tak jumpa2 lagi..x pe la..pikir cara mudah..insyaAllah adernyer nnt..ikhlas saya katakan tinggal di perumahan lama mmg saya suka..tempatnyer tidak sibuk dan jiran2 semuanyer mesra alam..hehhe..hidup saya hanya berkisar didalam bilik tido sahaja..umpama " bilikku syurgaku "...makan pun kat situ..tgk tvpun kat situ mujur mandi jer bukan dalam bilik tido..kenapa ekk..?..maaf sekiranyer ada yang berkecil hati ttg story nih tapi hakikatnyer saya bagaikan menyewa bilik sahaja disitu..kawan2 datangpun terpaksa melepak dalam bilik sahaja..(untuk makluman rumah tuh rumah mak dia namun begitu saya tetap bayar sewa ok..)..dan yang paling menyedihkan suatu hari tu bila my parent nak datang kuantan saya dah inform dia awal seminggu yang my parent nak bermalam duk di umah tuh tapi soalan yang diajukan smula ialah dah tu bila parent ko nak balik ke kelantan semula..?..ohh sungguh speachless...my parent belum sampai lagi terus ditanya bila diorg nak pulang..Ya Allah..sedihnyer hati saya..semenjak dari hari tuh saya dah tak pernah terpk nak bring my parent ke umah tuh..sampai hati tapi tak per la..lupakan hal itu..lagipun dah nak pindah daaa...buat apa dikenang kisah yang lalu..
ok..back to my bilik titoo's story..huhu..dulu selalu koya nak hias semer pink + merah tapi lama2 dah bercampur aduk segala kaler dah dalam bilik tito nih..yer la smer benda nak letak kat dalam bilik tuh..maklumla tempat saya kat umah tuh hanya bilik tuh jerr..org kata bilik tidor tuh private sangat so jgn tunjuk kat org..tapi saya tak kisah nak tunjuk bilik tido yang nih sebab lepas nih bilik tido nih dah tak der..dah bertukar wajah...yang baru nnt for sure tak post kat sini..P&C..hehe...konpem saya akan merindui bilik nih..


bilik nih tak cantik mana pun tapi smer org ader persepsi sendiri..walaupun buruk macam mana pun bilik kita tapi inilah tempat tido bangun kita..heheh...dah campur adukkan kaler..macam tadika plop..


semer benda saya nak letak dalam bilik nih..adehhh...raser macam stor dah bilik nih..apapun saya tetap suka..hehe..


part jam decor nih lagi la kelakar..saya beli online kot tenet..harga ader la dekat RM100++ pastu saya gi Giant tgk ader plop kat Giant jual RM39.90...mak aiii...untk menyedapkan hati anggap la yang saya beli nih berkualiti dari Giant sebab tuh dia mahal lagi..haha...Tipah selalu tertipu..haha

*** semoga esok lusa akan ku temui rumah sewaku...heheh

19 January 2011

Nak bisnes aper ekkK..?

Sebenarnya dari dulu lagi duk dilema nak bisnes apa..haha...asyik smer org berbisnes jer kitapun nak bisnes jugakkan...nak la juga tambah pendapatan...selalu duk bincang dengan opismate, pn rosmah apa la yang kitorang nak menjual nih...tapi bila pikir2 balik mmg byk la alasan yang menyebabkan kitorg nak bisnes tapi tak jadi..alasan ok..bukan halangan..haha...kitorg nih hangat2 tahi kuda jer...first thing yang jd masalah BESAR ialah kitorgpun tak tahu nak bisnes apa..itu mmg masalah besar..mula2 pikir nak bisnes tudung maklumla tudung kat kelantan kan murah-murah takpun macam kain pasang ker kain batik ker..




tapi bila pikir balik ader ker org nak membeli dan membelah nih..tambah2 lagi kat opis ni berapa kerat sangat la minah melayu...klu jual online pun masalah jugak..kitorang bukannyer ramai kawan...bisnes minded mmg jauh sekali...haiyooo...lepas tuh pikir2 balik nak jual makanan la macam kek ker tart ker..tapi bila masa kitorang nak buat..balik kejepun dah nak hampir2 masuk maghrib..adehh...last2 sekali buntu macam tuh jer..org lain jugak yang kaya dan saya jugak yang tukang beli..haha...
cuma saya punyer impian satu jer tapi tak tahu la menjadi ke tak..nama lagi IMPIAN kan..klu saya diberi peluang untuk buat bisnes..bukan bisnes internet la...saya nak buka kedai dobi xpun saya teringin nak buat catering..klu org lain mesti nak buka saloon la takpun butik la..haha...x mungkin la saya buka saloon ke butik..sebab saya tak la cantik mana takpun bukannyer reti bergaya sangat...haha...mana tahu suatu hari nnt bila dah letih keje naik turun site sayapun buka bisnes nih...who knows...???..dah tak yah tuh keje bawah org...hehe..cuma nak berdiri di atas tapak nih dengan kukuh bukan dalam jangka masa yang singkat..perlu ada usaha dan kesabaran..byk mana anak melayu yang mampu menempuh semua tuh..adehh..wahh..berceramah plop...nnt korang dtg yer ke kedai dobi saya..wahhaaha..(dah start koya)..mesti kasi murah..yer ker..hehe


*** nak gi tgk khurafat la ptg nih..ramai yang cakap best..jgn khurafat ikut dalam kete sudahh...tatooottt

18 January 2011

Mesti makan bila kelik klatE

haha...rasernyer minggu nih macam nak post pasal makanan jer...sebab nak makan mmg la tak bulih sangat...tgh diet la katakan...asyik duk makan ikan bakar..sup ..macam makanan dalam pantang lak..haha..nak bercerita sikit la klu balik kelantan saya mesti demand dengan my mum and my sis nak makan apa..diorg nih mmg suka melayan klu bab2 makanan nih...klu tak sempat buat diorg akan belikan..yehaaa..mmg teruja setia kali nak balik kelantan..dalam otak nih dah buat list pelbagai makanan untk di makan bila dah sampai kelate.oh...mmg maser tuh tarak diet ok...rugi tak makan sebab payah nak jumpa kt tempat lain...hahhaa...mari kita cekidaut apa yang mesti saya makan...kita mulakan dengan lauk pauk dulu k..(pic di mr gugelkan..hehe)

kerabu perut (lain sikit sebab kitorang guna santan)

nasi kerabu itey (klu nasi kerabu ala2 siam lagi best)..

nasi dagey kelate..payah nak dapat beras nih kat tpt lain..hehe

ayam percik...kuah pekat punyerr...

nasi berlauk...lagi best klu beli kat bawah pokok ceri (org klate tahu la kat mana)

laksam kuah putih..adeh...terliur betul..

segala seafood akan dimakan sebab kat klate murah dan segar wal bugar..hehe


budu di makan dengan ikan panggang tawar..melelehhh..

haha...cukup la dulu dengan nasi dan lauk pauk..nanti tak pasal2 diet saya hancusss...sekarang kita turn kepada kuih muih plop..ramai org cakap kuih muih kelatan manis kan..manis letting..tapi pada pendapat saya kuih muih dia tak lah manis sesangat cuma dia secukup raser..cukup manis dan cukup lemak...tapi klu makan mmg leh la tambahkan berat badan..haha...oleh itu..(skema plop ayat)..kuih apa yer..jom kita cuci mata..

klu dapat akok yang berkedut nih mmg syookkk sangat..akok salor hak semestinyer

buah tanjung..bukan bunga tanjung ok..siap buat hantaran lagi..

jala mas dengan tait itik..warghh..ganasnyer nama dia..haha

tepung pelita...haha..juga manis dan berlemak..

melompat dan menikam...haha..lompat tikam la..

pulut lepa a.k.a pulut panggang..pulut dia manis ok..manis lagi..

pulut pagi...tapi makan bila2pun boleh jer..no hal..aiman tak kisah..

so macam mana...klu kiranyer bila makan macam ni bulih diet ke tak..konpem tak bolehkan,,ni baru sikit saya list..ader lagi nih dalam otak..haha..sabar jer la...mmg tapikan klu org luar (org selain kelantanese) datang mesti akan ke dua tempat nih...

pasar borong wakaf che yeh

dan

pasar siti khadijah

***bila nak balik kelantan nih..hmm..raya cina ni kot..

17 January 2011

I luv my wikeN..

smer org suka wikenkan...tapi wiken saya kali ni sangat la teramat suka sesangat sebab sayanyer plan nak habiskan barang2 kat dalam peti..saya bulih memasak sepuas-puasnyer..al maklumla hampir 2 minggu lagi dah nak pindah umah...(walaupun umah ntah kemana hala tak tahu lagi )..so misi kali nih ialah nak masak apa yang ader kat dalam peti dan rak dapur...haha..as usual hari sabtu saya still keje walaupun 1/2 day...jadik lah...(bagi org lain dah wiken sepenuhnyer)...so misi pertama ialah buka peti tgk ader ayam..udang..santan..dan fishball...so..lets eat mee kari..haha..walaupun bahan2 dia tak complete..



pastu tgk ader lagi bahan yang menarik perhatian..ade jagung tin ..kastard..buah-buahan..hehe...cuba teka apa saya nak buat plop..?..puding jagung dan salad buah..warghh..gumbiranyer.. dan hasilnyer ialah.....



sebenarnya puding nih agak lembik sikit sebab kastard tak cukup...itu lah padanhnyer tak cek betul2 sebelum buat tapi tak per lah janji sodap di makan..hehe..(biar korang tak pujipun)..ahahaha...dan seterusnyer salad buah nih main amik jer buah yang ader kat dalam peti..gaul2 sudah siap..



misi seterusnyer di sambung pada hari ahad dan smer berkonsepkan makaroni..haha...inipun style letak mana ader...saya mmg puah hati klu bulih memasak...tambah2 lagi klu dapat kasi org makan...mmg suka giler..satu kepuasan yang tak terhingga..hehe..dah start koya dah si farah nih...





makaroni sup yang lauk lagi byk dr makaroni..hehe..sampai tak habis-habis simpan dalam peti smula..haiyooo
 



dan yang nih macam scary sikit wajah dia..haha..nama ala2 bandar ialah fried macaroni with black fungus...haha..bulih reduce cholestrol tau klu makan blck fungus nih..sihat badan..selalu chinese suka makan nih..dulu mmg saya tak makan kulat nih tapi lama2 nila dah start makan dalam sayur goreng campur jadi macam best plop..bergetah sikit2..haha...so bagaimana nwiken anda..saya sudah puas sebab leh masak2...agak2nyer saya selalu masak tak bila pindah rumah nnt..hehe

***.dari semalam lagi duk terbayang lakonan Ryan Reynold dalam The Proposal..arghh...jatuh hatinyer..

15 January 2011

LeLaH

hati sila berhati hati,

cepat cepat tinggalkan rasa itu,

rasa ini,saya tak lelah,

tak mampu lagi pikul.

mcm klise, mcm biasa, macam lali.

selalu sangat.

rasa tinggi itu wujud, tp entah untuk siapa.

penat sudah kait conteng atas kanvas bagi ratakan semuanya.

tapi belum lagi datang dalam hati.

takdir itu Tuhan kerjakan untuk kita.

dan kita kerjakan dan terima dengan senyuman.

sebab bisa-bisa itu nikmat.

nikmat yang selamanya untuk sana yang indah.

ya.

thanks to FARHANAH

14 January 2011

mengapa saya mengantuk lepas makan


adehh..td lunch dengan puan rosmah..makan mee sup yang mmg agak tidak sedap..raser rempah ratus yang sungguh byk sekali dia letak kat dalam sup tuh..hehe...jad saya hanya makan lauk jer...dan bila sampai opis ngantuk plop rasernyer...tiba2 terpk..kenapa kita mengantuk ekk bila lepas makan...dulu saya bayangkan mengantuk lepas makan nih sebab perut saya tgh aktif bekerja mengisar makanan jd itu yang menyebabkan perut penat dan jd mengantuk..hehe..rupanyer tanggapan bodosh saya nih silap sebenarnya...haha...apa punyer pemikiran nih..so td duk godek2 tenet nih jumpa la artikel ni citer punca kita mengantuk lepas makan...apa punca dia..?..haha..sebenarnya punca mengantuk selepas makan nih disebabkan badan kita dahaga dan kekurangan air...bila kita dah makan keseimbangan air dalam badan dah berubah..jd kita kene la topup..klu tidak tuh yang jd ngantuk..haha...


***klu nak dietpun kene minum air byk jugak...hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...